Keizersgracht 587-589

<- 585 Keizersgracht             Panorama            Keizersgracht 601-605 ->

Keizersgracht 587-589, de Basel

Keizersgracht 587-589, de Basel

Keizersgracht 587-599, Tekening Caspar Philips

Tekening Caspar Philips

Keizersgracht 587 - 589 De Bazel of De Spekkoek

 

Gebouwd           1919-1926
Architect            de Bazel, K.P.C.  1919-1923 en
                         van Gendt, A.D.N. 1919-1926
Opdrachtgever    Nederlandsche Handel Maatschappij,
                         voorloper van ABN-Amro
Monument         Rijksmonument

 

Eerst stonden hier acht huizen, die zijn afgebroken voor de verbreding van de Vijzelstraat en de bouw van het bankgebouw. Voor de zeven oude panden zie tabblad  587 - 599. Het huis Vijzelstraat 62 is nog niet opgenomen.

De spekkoek ofwel de Bazel

Het is gebouwd als het nieuwe hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), het is een imposant gebouw aan de westzijde van de Vijzelstraat in Amsterdam, met de hoofdingang op de Vijzelstraat 32 en strekt zich uit van de Herengracht (zij-ingang 482) tot de Keizersgracht. De Nederlandsche Handel Maatschappij(NHM), is dan één van de grootste handels- en financiële ondernemingen van het land en is een voorganger van de huidige ABN-AMRO Bank. Zij waren tevoren gehuisvest op de Herengracht 466, dat al verschillende malen is verbouwd omdat het te klein was.


Door de verbreding van de Vijzelstraat in 1916, waarbij de gehele westzijde is geloopt, ontstaat er ruimte voor nieuwbouw in de binnenstad. De architect (Karel) K.P.C. de Bazel is door de stad gevraagd de invulling van deze open plekken dat te begeleiden. De NHM, die te weinig ruimte heeft aan de Herengracht 466, besluit op dit grote perceel een nieuw hoofdkantoor neer te zetten. Het gebouw hiervoor, is ontworpen door architect K.P.C. de Bazel, in samenwerking met A.D.N. van Gendt, en geldt als De Bazel zijn belangrijkste werk en het is gebouwd tussen 1919 en 1926. Het bestek voor paalfundering en grondwerken is gedateerd juni 1920 en is ondertekend door K.P.C. de Bazel en A.D.N. van Gendt. Aanbesteding heeft plaats op 6-7-1920. Het algemeen bestek, gedateerd januari 1921, is eveneens door beide architecten ondertekend. Het bestek voor werk in gewapend beton aan de bovenbouw is gedateerd mei 1922 en is mede ondertekend door K. Bakker. Wegens de dalende bouwkosten is geen haast gemaakt met de uitvoering, het is pas in 1926 gereed.

Het ontwerp van de Bazel

Herengracht 482, Klok in atrium

Klok in atrium

De Bazel diende achtereenvolgens als hoofdkantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij, de Algemene Bank Nederland en ABN AMRO. In 1999 vertrok deze bank naar de Zuidas. De gemeente Amsterdam kocht daarop het pand om er uiteindelijk, na een grondige renovatie door architectenbureau Claus en Kaan en restauratiearchitect Maarten Fritz, vanaf 2007 het Gemeentearchief in te huisvesten. Na de verhuizing kreeg het archief tevens een nieuwe naam: Stadsarchief Amsterdam. Sinds 7 augustus 2007 is het archief daar voor publiek geopend. Ook Bureau Monumenten & Archeologie (bMA) van de gemeente Amsterdam is naar dit gebouw verhuisd. Op 12 september 2007 vond de officiële opening plaats door koningin Beatrix.

 

 

 

Herengracht 482 atrium

Atrium

Herengracht 482, atrum

Atrium

Herengracht 482, kluisruimte

Kluisruimte

Herengracht 482, kluisruimte

Kluisruimte

Foto's van het gebouw aan de Herengracht.

Hebt u aanvullingen of wilt u meedoen?

Als u opmerkingen of aanvullingen hebt op de tekst hierboven, wilt u dan ook het huisnummer erbij vermelden.

Uw e-mail adres wordt alleen maar gebruikt om eventueel op uw opmerkingen te reageren.

 

Foto's of andere informatie vande  panden kun u ook zenden naar info@amsterdamsegrachtenhuizen.info.